Magyarország szempontjából nem mindegy, hogy kereszténydemokrata vagy zöld kancellárja lesz Németországnak, azzal együtt, hogy uniós kérdésekben valamennyi jelölt a föderális Európa mellett foglal állást – mondta a Hangolóban a Nézőpont Intézet ügyvezetője. Mráz Ágoston Sámuel a jelenleg kormányzó CDU-CSU győzelmét tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek az őszi választáson, akik így a zöldekkel együttműködve tudnak majd koalíciós kormányt alakítani.

Uniós téren egyfajta dualizmust valószínűsít a politológus, ahol a német-francia tengely mellett formálódni látszik egy közép-európai együttműködés, amely a magállamokkal egyenrangú félként próbálja elfogadtatni magát. Hozzátette: Berlin legfőbb érdeke, hogy a 450 millió fős uniós piac közös szabályai úgy legyenek megalkotva, hogy a német gazdasági növekedés folyamatos legyen, így reálpolitikai téren nem érdekelt abban, hogy Magyarországot politikai okokból az Európai Parlament, vagy más uniós intézmény a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva próbálja meg szankcionálni.

A politológus a jelenlegi magyar-német viszony folytatásra számít szeptembertől, ahol a külügyminiszter (különösen ha az zöld képviselő lesz) olykor magyarellenes kirohanásokat tesz, a kancellár pedig pragmatikus alapon védi a német érdekeket és igyekszik jó viszonyt ápolni a magyar miniszterelnökkel. A 80 milliós országban szeptember 26-án rendeznek szövetségi választást. Pelyach Gergely interj