Lépést váltott az Európai Bizottság és a brüsszeli bürokrácia a Magyarországgal és Lengyelországgal vívott küzdelemben. Új fegyverrel, a pénzek elvonásával próbálja rákényszeríteni a balliberális fősodor véleményét a két tagállamra – mondta a Karc FM-en az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója. Fricz Tamás emlékeztetett: az Európai Bizottság úgy beszél rendszerszintű problémákról a magyar jogállamisággal kapcsolatban, hogy az idei országjelentésben is csupán nyolc, magát jogvédőnek mondó, Soros György Nyílt Társadalom Alapítványához gazdaságilag kötődő, nem kormányzati szervezet véleményét hallgatta meg, a magyar kormány illetékeseivel pedig nem egyeztetett. A politológus felidézte: a bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa rendszerszintű problémákat vél felfedezni a magyar jogállamiság, benne az igazságszolgáltatás és a korrupció elleni küzdelem terén, és egyértelművé tette, hogy a magyar kormány nem számíthat a helyreállítási terv elfogadására, amíg nem változtat a kifogásolt területeken.

Fricz Tamás megítélése szerint az uniós források jogállamisági kritériumokhoz kötése szembe megy az unió alapszerződéseiben foglalt elvekkel, hiszen a közösségi források a tagállamokkal szembeni szolidaritást hivatottak kifejezni, így az odaítélésük nem működhet politikai alapon.

Az Európai Egyesült Államok irányába mutató, lopakodó hatalom-kiterjesztés zajlik az Európai Bizottság részéről – tette hozzá a politológus. Az alapszerződések szerint ugyanis az uniós intézményrendszeren belül az Ursula von der Leyen vezette bizottságnak a szerződések őreként és nem egyfajta európai kormányként kellene eljárnia. A döntések meghozatala az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács feladata.

Fricz Tamás arról is beszélt, hogy számos magyarországi, uniós politikus nem csak elvi, ideológiai, de gazdasági érdekek alapján is dolgozik azért, hogy az Európai Bizottság pénzeket vonjon el Magyarországtól. Véleménye szerint az a föderalista, globalista, liberális irányzat, amely uralja a bizottságot és az uniós intézményeket, jól megfizeti az embereit. Közéjük tartozik a Gyurcsány házaspár, amely a cégein keresztül jelentős uniós forrást tesz zsebre, de ilyen a momentumos Cseh Katalin is. A Bennfentes.net értesülései szerint az ellenzéki EP-képviselő irányítása alatt működő nyomdaipari cég összesen csaknem 5 milliárd forintos uniós támogatáshoz jutott az elmúlt években. A Momentum elnökségi tagja tagadja és hazugságnak nevezi az uniós támogatásokról szóló információkat.