Az európai unió vezetői is érzik, hogy az elmúlt egy évtizedben járt út nagyon rossz irányba vezet, ezért most az európai állampolgároktól, kormányoktól és szervezetektől várják, hogyan legyen a folytatás – mondta a Karc FM-en az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója azzal összefüggésben, hogy Brüsszel társadalmi párbeszédet indított a közösség jövőjével kapcsolatban. Kovács István kiemelte: a témában végzett felmérésük szerint a magyarok csaknem 80%-a az uniót nemzetállamok erős gazdasági szövetségeként képzeli el, elutasítja az Európai Egyesült Államokról szóló föderalista elképzeléseket, Európa legnagyobb kihívásának pedig az illegális migrációt tartja. A szakértő hangsúlyozta: az elképzelt, nemzetek fölötti, úgynevezett szupranacionális szervezet létrehozása évtizedeket is igénybe vehet. Ennek előfeltétele lenne ugyanis a nemzeti hatáskörök átruházásával a tagállami alkotmányok módosítása – amit egyébként Magyarországon a Demokratikus Koalíció és a Jobbik is a zászlajára tűzött.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a brüsszeli fenyegetések ellenére nem tart az uniós újjáépítési alap, vagy egyéb források kifizetésének felfüggesztésétől. Úgy gondolja: a magyar gyermekvédelmi törvénybe jogi alapon nem lehet belekötni, így a kötelezettségszegési eljárás – bármennyire erőlteti az Európai Parlament többsége – nem indokolt. A jogállamisági eljárás pedig, ami az uniós pénzek megvonásával járna, csak akkor jelenthet szankcionálási alapot, ha egy adott jogszabály bizonyíthatóan sérti az unió pénzügyi érdekeit. A magyar gyermekvédelmi törvény esetében ez egészen biztosan nem áll fenn.

Kovács István emlékeztetett: az Európai Parlament masszív többsége áll ki amellett, hogy Magyarországot pénzügyi téren büntesse az Európai Bizottság. A szakember azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a pandémia gazdasági hatásait mérséklő, úgynevezett helyreállítási alapot közös hitelfelvételből hozzák létre, így a források járnak Magyarországnak is. Arról nem is beszélve, hogy a pénzek esetleges elvonása olyan veszélyes precedenst teremtene az Unióban, amivel még a Magyarországgal nem szimpatizáló képviselők és országok sem értenek egyet.