Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy a magyar kormány az Európai Unióban elsőként teszi lehetővé a harmadik oltás felvételét. Az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás felvétele, a vakcina beadására időpontot kell majd kérni, de nem lesz ezúttal oltási rend, a lehetőség augusztus elsejétől él. Eközben Karácsony Gergely és csapata ismét beleállt a halálkampányba, és megint igyekeznek minden létező fórumon a keleti vakcinák ellen hergelni az embereket.

A szivárványkoalíciónak nincs értelmes politikai ötlete és üzenete, ezért ismét visszanyúlt a keleti vakcinák elleni hangulatkeltéshez – fogalmazott a Karc FM reggeli hírműsorában az Alapjogokért Központ elemzője. Tóth Erik szerint Karácsony Gergely igyekszik saját magát a kormányzati intézkedések kezdeményezőjeként beállítani, de kiderült: a harmadik oltást a kabinet augusztus elsejétől a világon elsőként nem az ő tanácsára vezeti be, hanem mert az egészségügyi szakemberek konszenzusra jutottak arról, hogy nem ártalmas. Az elemző kiemelte: a főpolgármester és szövetségesei szintet léptek a keleti vakcinák elleni kampányban. Míg korábban minden szakmai alapot nélkülöző állhírekre hivatkozva kérdőjelezték meg a kínai, vagy az orosz oltóanyagok hatékonyságát, ma már áltudományos alapon próbálnak ehhez színpadot ácsolni.

A vezető elemző felidézte: a fővárosi önkormányzat Budapest különböző pontjain antitest mérésre alkalmas mérőállomásokat állított fel. A 60 év felettiektől vettek vérmintát és megnézték, hogy mekkora az ellenanyag mennyisége az illető szervezetében, miután megkapta mindkét oltást. Ebből próbáltak meg olyan következtetést levonni, hogy egyik, vagy másik vakcina mennyire hatékony. A módszer viszont szakmai szempontból hibás, hiszen korábban az Egészségügyi Világszervezet képviselője és a Semmelweis Tudományegyetem rektora is felhívta a figyelmet arra, hogy az antitest méréseket nem az oltások hatékonyságának kimutatására találták ki, hanem az átfertőzöttség meghatározására – magyarázta a szakértő.

Tóth Erik szerint nemcsak az oltásellenességgel tér vissza a baloldal a korábbi kommunikációs eszköztárhoz. A vezető elemző emlékeztetett: az ellenzéki oldalt most is azok uralják, akik szerepet játszottak a 2002 és 2010 közötti szocialista és liberális kormányokban, így nem kell meglepődni, hogy választási elképzeléseik alapját az adóemelések, a megszorítások és a támogatások elvonása képezi. Emlékeztetett: 2002 után a Medgyessy-kormány a családtámogatási intézkedéseket csaknem teljes egészében eltörölte és szabad utat nyitott a devizahitelezésnek, ami több százezer magyar családot kényszerített adósságcsapdába. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt aspiráns programjában az szerepel, hogy vissza kell térni a 2010 előtti kétkulcsos progresszív adózáshoz. Annak idején ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az átlagjövedelem alatt keresők 17, az afölött keresők 36 % adót fizet