Száműzni kell a kettős mércét a stadionokból és a nemzetközi sporteseményekről – jelentette ki a Médianéző Központ igazgatója a Karc Fm-en. Boros Bánk Levente hangsúlyozta: egy futballmérkőzés társadalmi rendezvény, a szurkolók pedig ugyanúgy egyfajta szubkultúra képviselői, mint az LMBTQ+ közösség. Ebből kiindulva a liberalizmus, a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságának jegyében teljesen legitim, ha a szurkolók hangot adnak a véleményüknek, amennyiben a szivárványos szimbólumok mögé tolt ideológiát nem lehet távol tartani a stadionoktól.

A politológus emlékeztetett, hogy a politikai vélemény megjelenése a sportban nem újkeletű, Spanyolországban például már mindenki elfogadja, hogy a Barcelona futballcsapata a katalán függetlenség jelképévé vált.

A Ferencváros Szurkolók Szövetségének korábbi alelnöke ezzel együtt arra is felhívta a figyelmet, hogy miután a koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi korlátozások feloldásával a nézők visszatértek a lelátókra, számos esetben kifejezték, hogy nem értenek egyet az LMBTQ-lobbi és a Black Lives Matter mozgalom megjelenésével a sporteseményeken. Az angol válogatott szurkolói például az Európa Bajnokságon kifütyülték a nemzeti tizenegyet, amiért a játékosok letérdeltek a kezdő sípszó előtt.

Boros Bánk Levente mindezekből kiindulva nem tartja korrektnek a magyar szurkolók véleménynyilvánítása miatt született UEFA-szankciót, vagyis a 3 zártkapus meccset és a 100 ezer eurós büntetést. Ezzel együtt kifejtette: az UEFA nem mér egyenlő mércével, hiszen a magyar szövetséget elmarasztalta az „Anti-LMBTQ” felirat, vagy az áthúzott térdelő figurát ábrázoló molinókért, Bakuban viszont a helyi társadalom érzékenységére hivatkozva nem engedélyezte az LMBTQ-propaganda megjelenését a mérkőzéseken.

A Médianéző Központ igazgatója szerint a tendenciák arra mutatnak, hogy a jövőben megrendezendő nagyobb sporteseményeken is számolnunk kell az ideológiai térhódítás hasonló megnyilvánulásai