Karácsony Gergely június 25-én Berlinbe utazott, hogy találkozzon Annalena Baerbockkal, a német Zöldek kancellárjelöltjével. Az eseményről Baerbock posztolt is egy bejegyzést a Facebook-oldalára, amelyben a következőket írja: “a progresszív erők szövetsége nagyon sok mindent el tud érni egy országban. Karácsony Gergely lett Budapest zöld polgármestere, és most igazi reményt ad arra, hogy Magyarországon bekövetkezhet a változás.”

Karácsony Gergely 2019-es hatalomra jutása után másfél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a „Budapesti klímastratégia és fenntartható energia és klíma akciótervet” – idézte fel rádiónkban a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője. Toldi Ottó nem vonja kétségbe, hogy a főpolgármester valóban tenni akar a klímaváltozás ellen, de megválasztása óta – a kommunikációt leszámítva – nem történt előrelépés ezen a területen. A hivatalba lépése után nagy hangon bejelentett klímavészhelyzetet sem követték érdemi lépések, csak kínos csend – tette hozzá. A szakértő szerint a klímavédelmet nem az minősíti, hogy milyen színezetű politikus beszél róla, hanem a megvalósult intézkedések. Ebből a szempontból pedig a kormány jóval előrébb jár a Nemzeti Energia és Klímavédelmi stratégia tavaly januári elfogadásával.

Ami a budapesti állapotokat illeti, Toldi Ottó szerint az átgondolatlan közlekedésszervezés kaotikus körülményeket idézett elő, a fővárosi légszennyezettség oly mértékben megnőtt az elmúlt hónapokban, ami már az emberek egészségét veszélyezteti. Ugyanakkor az egyén felelősségét is hangsúlyozta ebben a kérdésben, hiszen a városlakók saját döntése, hogy munkába járásukhoz autót, vagy a tömegközlekedés környezetbarát formáit választják. Hozzátette: a főpolgármester hiába beszél arról, hogy 2030-ra a főváros klíma semlegessé válik, a kormány 2050-re kijelölt céldátuma a reális célkitűz