+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az erdélyi magyarok támogatják a magyar kormány törekvését a gyermekek védelme érdekében és a népszavazáson való részvételre buzdítják a magyar állampolgársággal rendelkezőket Románia-szerte – mondta el a Karc Fm-en az Erdélyi Magyar Néppárt parlamenti képviselője. Zakariás Zoltán beszámolója szerint ezzel egyidőben elkezdték a román szabályozás átvizsgálását annak megállapítására, hogy keleti szomszédunknál a jelenlegi rendelkezések mennyire biztosítják a gyermekek védelmét a szexuális neveléssel összefüggésben. Ha úgy látják, hogy vannak hiányosságok vagy elmaradások, akkor a szeptemberben kezdődő őszi ülésszakra előkészítenek egy törvénymódosító csomagot, amelyről legkésőbb októberben már komolyan tárgyalhat a román törvényhozás.

Az RMDSZ parlamenti frakciójában ülő magyar politikus szerint a román társadalom a magyar gyermekvédelmi törvény szellemiségével azonosulni tud. Ezt tükrözik a közösségi médiában megnyilvánuló vélemények, de ennél is világosabban egy nemrégiben publikált közvélemény-kutatás. Ennek tanulsága szerint az emberek több mint 60 százaléka elutasítja Romániában az LMBT+ közösségek jogainak kiszélesítését.

Ennek ellenére Zakariás Zoltán szerint nem lehet előre látni, hogy a törvényhozásban lesz-e elegendő támogatottsága a gyermekek érdekeit képviselő, esetleges jogszabály-módosításnak. A román politikai pártok vezetősége ugyanis nem mindig képviseli a lakossági véleményeket, hagyományosan a pártpolitikai és a pillanatnyi érdekek dominálnak a döntései meghozatalakor. Tetézi ezt ráadásul az is, hogy a román politikai vezetés lényegesen „besimulóbb” politizálást folytat a brüsszeli igényekkel szemben.