+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Rövid távon akkor is tartható a magyar gazdasági növekedés, ha a politikai természetű viták miatt csúszik az újraépítési és helyreállítási alapból Magyarországnak járó uniós előleg kifizetése – fogalmazott a Karc FM-en a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője. Regős Gábor emlékeztetett: ez az összeg a 2500 milliárdos teljes keret 13 százaléka, ami átmenetileg fedezhető állampapírok kibocsátásával, a kedvező kamatkörnyezet megfelelő kereteket biztosít hozzá. A pénzügyi szakértő szerint ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy ezt a forrást hosszú távon visszatartaná az Európai Bizottság. Regős Gábor szerint bár az idei esztendőben várhatóan nem zárul le a vita a magyar kormány és az uniós testület között, az uniós pénzeket nem lehet visszatartani, hiszen a helyreállítási és újjáépítési alap forrása nem könyöradomány Magyarországnak, hanem egy közös hitelfelvétel része, amelynek visszafizetéséhez Budapest is hozzájárul.

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője arról is beszélt, hogy legutóbbi felmérésük alapján kismértékben javult a háztartások konjunktúra indexe, míg a vállalkozásoknál ugyanez a mutató fél százalékkal esett vissza. Regős Gábor hangsúlyozta: ha nem lesz szükség ismételt korlátozások elrendelésére, akkor a konjunktúraérzet fokozatos javulása várható, ellenkező esetben kedvezőtlen hatással lehet számolni, ám az egyes ágazatok között lehetnek eltérések. Vannak olyan vállalkozások, amelyek továbbra is küzdenek a talpraállásért, míg másoknak az okozhat nehézséget, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt, vagy a nemzetközi idegenforgalomra berendezkedett vállalkozások esetében pedig továbbra is várat magára a vásárlóképes kereslet – fogalmazott a szakértő.

Regős Gábor az infláció emelkedésével kapcsolatban arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kis mértékben, de tovább emeli a jegybanki alapkamatot.