+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Franciaországban ugyan törvény tiltja a vallási jelképek viselését az állami fenntartású közoktatási intézményekben, a Migrációkutató Intézet legújabb elemzéséből azonban az derül ki, hogy a muszlim hátterű diákok ezt nem fogadják el. Veres Kristóf, a Migrációkutató Intézet elemzője szerint összefüggés mutatható ki az iszlám szeparatizmus terjedése, valamint a világnézeti értéksemlegesség között. A vallási kérdések elvileg csak akkor tartoznak az állami szférára ha zavarják a közérdeket, de Franciaországban ezt csak a zsidó-keresztény kultúrkörből és vallási háttérrel érkező diákok és családjaik fogadják el.

Úgy fogalmazott: a felmérések alapján az állami laicitás folyamatosan visszaszorul a vallási szeparatizmus miatt. Az iszlám tanulók szülei például már nem csak a disznóhúst tiltják ki az iskolákból, hanem még a három kismalac meséjét is be akarják tiltani. A muszlim lányok között a „klór allergia” is terjed, – ezért úszás oktatáson nem vesznek részt – de az iskolai kirándulásokon nem hajlandóak olyan épületet sem meglátogatni, ami a katolicizmushoz kötődik. A látogatás a művészettörténet keretein belül zajlik.

Veres Kristóf hozzátette, a tanároknak sok problémával kell megküzdeni a muszlim szülők elvárásai miatt, akik például azt is megkövetelik, hogy ne tanítsák az amerikai irodalmat-történelmet, mert – ahogy mondják – a muszlimok legnagyobb ellensége az Egyesült Államok. A tanárok ebbe már belefáradtak, ezért ma már sok esetben öncenzúrát alkalmazva változtatják a tantervet.