Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a magyar gyermekvédelmi törvény kapcsán és ismét napirenden van a migrációs probléma megoldásával kapcsolatos magyar út. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleményt adott ki, amelyben leírják: a Bizottságnak az alapszerződések egyértelmű rendelkezései alapján az a feladata, hogy politikailag elfogulatlan, semleges testületként az uniós szerződések őreként tevékenykedjen, ezért elfogadhatatlan, ha olyan kérdésekben tesz politikai nyilatkozatot, amelyek nem tartoznak az unió hatáskörébe. Hozzáteszik: az Európai Bizottság semmilyen körülmények között sem élhet vissza a jogkörével.

A magyar gyermekvédelmi törvény és a migrációs politika ellen indított uniós támadás esetében ismét egy hangos, globalista kisebbség próbálja meg ráerőltetni a saját akaratát egy tagállamra – szögezte le rádiónkban a XXI. Század Intézet elemzője. Nagy Ervin szerint ugyanez a helyzet a lengyel bírók kinevezése ürügyén indított uniós eljárással, ami ráadásul a kettős mércén alapul, hiszen számos tagállamban szintén a parlament nevezi ki a bírákat. Hozzátette: minden ilyen akció hátterében az a vita húzódik meg, hogy az Európai Unió vajon el tudja-e vonni a döntéshez való jogot a nemzetállamoktól és tesz-e egy újabb lépést egy teljes mértékben központosított, egyesült európai államok felé.

Az Európai Unió bürokratikus rendszere nagyon bonyolult, amely gyakran alkalmas arra is, hogy a megkérdőjelezhető ügymenetek rejtve maradjanak – folytatta Nagy Ervin. A gyakorlatban ez a következőképpen működik, személtette a szakértő: amikor az Európai Bizottság úgy látja, hogy nem teljesülnek az általa fontosnak tartott célok, az Európai Bírósághoz fordul, amelynek döntései már kötelező érvényűek minden egyes tagállam részére. Az Európai Bizottság ugyanakkor számos alkalommal olyan kérdésekben is állást foglal, amelyek nem a saját, hanem azok az adott tagállam kormányzati hatáskörébe tartoznak. Ilyen a gyermekvédelmi törvény, a migrációs politika, valamint a bírák kinevezésének ügye – tette hozzá. Nagy Ervin szerint az Európai Bizottság azért terjeszkedik túl a saját hatáskörén, mert tagjai úgy gondolják, ez a testület az Európai Unió kormánya, amelyik megengedheti magának, hogy a tagállamok feje fölött hozzon döntéseket különböző ügyek