+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A baromfiágazatban tapasztalt brutális takarmánydrágulás nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdákat – mondta el a Karc FM reggeli műsorában a Baromfi Termék Tanács elnöke Csorbai Attila.

A szakember szerint a magyar gazdáknak nincs ráhatásuk az árak növekedésére az Európa Unión belül, így a takarmánydrágulás valamennyi állattartó ágazatot megviseli. A baromfi ágazatban a víziszárnyasoknál egyre többen hagynak fel a termeléssel és csökken az állatállomány.

A szakember elmondta, az állattenyésztés számára nélkülözhetetlen a takarmányellátás, ha az árakat és a költségeket nem fogja elismerni a kereskedelem, akkor a baromfiágazatban tömeges csőd jöhet létre.

Hozzátette, az Európa Unióban nem lehet megtiltani az exportot, bizonyos mennyiségű takarmánybázis létrehozása azonban nélkülözhetetlen, az állatokat etetni kell, ezért állami beavatkozást sürgetnek.

Az őszi betakarítás előtt még nem tudja változik-e a takarmányhelyzet. Felidézte, a takarmányárak idén 20 százalékkal emelkedtek, miközben a felvásárlási árak csak 12 százalékkal, ezért a termelés jelenleg veszteséges a baromfiágazatban.