A vállalkozások munkaerőigényének biztosítása és a magyar gazdaság versenyképességének fenntartása érdekében elkerülhetetlen a kötelező legkisebb munkabér összegének emelése.

A tervek szerint jövőre 200 ezer forintra nőhet a minimálbér és 260 ezer forintra a szakmunkás minimálbér havi összege, ez utóbbi pedig már magasabb lenne, mint a szomszédos országok legalacsonyabb keresetei- mondta a Karc FM reggeli műsorában a HR portál álláspiaci szakértője. Karácsony Zoltán szerint a 20 százalékos minimálbér-emelés arra is elegendő, hogy az inflációt kompenzálja a legalacsonyabb keresetűek esetében, illetve a külföldi vendégmunkások számára teheti vonzóvá a magyarországi munkavállalást. Magyarországra a hiányszakmákban elsősorban Kárpátalja és a délvidék magyarlakta területeiről érkeztek munkavállalók, ahol lényegesen kevesebb a legkisebb bér összege.

Karácsony Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a minimálbér-emelés a magasabb keresetekre, a bérekkel együtt pedig a juttatások – például a táppénz és a gyed- összegére is hatással van.

Szerinte 250-300 ezer munkavállaló kap ma minimálbért, de ennél jóval többen vannak, akik a szakmunkásoknak járó garantált bérminimumot kapják munkájukért és esetükben a 260 ezer forint már jelentős összegnek számít.

A minimálbér összegével a legújabb nemzeti konzultáció is foglalkozik.