Az Európai Uniónak vezető szerepet kell játszani mezőgazdasági és ipari termelés szerkezetváltásában, és segítenie kell az eurázsiai térség feltörekvő nagyhatalmait, Kínát és Oroszországot – mondta a Karc FM-en a Corvinus Egyetem docense. Trautmann László szerint ez nem csak Brüsszel, hanem Washington érdeke is. A közgazdász hangsúlyozta: különbséget kell tenni egy ország fejlettsége és gazdasági növekedése között: Kína például a GDP-t tekintve közvetlenül az Egyesült Államok mögött foglal helyet, azonban életszínvonalban, a háztartások felszereltségében jelentős különbség figyelhető meg az egyes régiók között.

Az egyetemi tanár úgy látja, az európai államok, például Németország vagy Franciaország komoly technológiai előnnyel rendelkeznek Kínához képest, azonban az Európai Unió jelenlegi szerkezete, a döntési mechanizmusok bonyolultsága miatt ez nem jelenik meg gazdasági területen. Trautmann László szerint ehhez az kell, hogy a felsőoktatás, valamint a kutatás-fejlesztés hangsúlyosabban jelenjen meg a termelésben.

Komoly problémának tartja a jelenlegi felsőoktatásban, hogy egy egyetem minősítését az dönti el még mindig, hogy az ott dolgozó oktatók és kutatók hány alkalommal és hol publikáltak, azt kik idézik. Ezzel szemben azt kellene figyelni szerinte, hogy a felsőoktatási intézmény mennyire integrálódott a gazdaságba. A kutatás-fejlesztés például azt jelenti, hogy az egyetemek körül olyan szellemi műhelyeknek kellene minél nagyobb számban létrejönni, ahol a hallgatók kipróbálhatják ötleteiket. A felsőoktatási potenciál egy exportképes értéke az európai államoknak.

A Corvinus Egyetem docense úgy véli, hogy ebben a folyamatban Magyarország az élelmiszeripar területén szerzett tapasztalataival tud részt venni, amely jelentős versenyelőnyt jelent a térség országaihoz képest is.