+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nyugodt nyárra számít járványügyi szempontból az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet orvos igazgatója. Dr. Maszárovics Zoltán a Hangolóban elmondta: bár a nyájimmunitást egyelőre nem sikerült elérni, az oltottak aránya már rendkívül jó. Egyebek mellett ennek köszönhető, hogy a hevesi megyeszékhelyen a Covid-osztályokon a több százról rendkívül gyorsan lecsökkent a betegek száma és vannak olyan napok is, hogy senkit nem kell lélegeztetni. Az infektológus hozzátette: azok a betegek, akik az utóbbi időszakban akut Coviddal kórházba kerültek, oltatlanok.

Dr. Maszárovics Zoltán azt tapasztalja, hogy a lazító intézkedések után ismét többen jelentkeztek az oltásokért és a második adagok felvételét is nagyon kevesen mulasztják el. Azokat, akik mégsem kérik a második vakcinát, arra figyelmezteti a szakember, hogy a védettségük rövid ideig tarthat. Mint mondta: a két oltás felvétele után 20-ból 19 embernél alakul ki a teljes védettség, míg egy oltás után 10-ből lehet, hogy csak 7-ben.

Az egri Markhot Ferenc Kórház orvos igazgatója szerint az indiai, Kappa variáció névre keresztelt mutáns, amely már domináns kórokozónak számít az Egyesült Királyságban, nem lendítette meg újra a járványgörbét, ami szerinte annak köszönhető, hogy az oltások hatékonyan védenek ezzel szemben is.

Dr. Maszárovics Zoltán külön felhívta a figyelmet arra, hogy a nyári táborokba felső légúti, vagy emésztőszervi betegség tüneteivel ne engedjék el a szülők a gyerekeket. Ezzel együtt azonban úgy gondolja: az iskolás korosztály hetek óta együtt van a tantermekben és ez nem lódította meg a járványgörbét, így az elővigyázatosságot szem előtt tartva a táborok sem jelentenek különös kockázatot.