+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az amerikai elnök egységes, 15 százalékos társasági adóról szóló elképzelése nem csak republikánus elődje Donald Trump, de még a korábbi demokrata elnökök adópolitikájával is szembe megy – mondta a Karc FM-en a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Novoszáth Péter közgazdász alkalmatlannak tartja a tervet arra, hogy az eddig az adófizetés alól kibúvó – elsősorban amerikai illetőségű – nagy technológiai óriásvállalatokat rávegye a normakövetésre, vagy rávegye őket, hogy termelésüket visszaköltöztessék az Egyesült Államokba. A szakember kiemelte: a gazdasági élet szereplőinek nagy része a koronavírus-járvány hatására komoly anyagi gondokkal küzdenek, a társaságiadó megemelése pedig egyértelműen elnyújtaná a recesszió időszakát.

Novoszáth Péter szerint elsősorban azokkal az országok van probléma az adóztatás szempontjából, amelyek az elmúlt években nem tették meg a kellő lépéseket az adóelkerülésére. Magyarországon viszont az egyik legnagyobb mértékben sikerült csökkenteni a cégek adóelkerülését, ezért Budapestről szemlélve különösen bántó az amerikai elnök elképzelése.

A közgazdász meglátása szerint, – ahogyan az egységes társasági adó nem veszi figyelembe, hogy a világ egyes országai milyen erőfeszítést tettek gazdaságuk „kifehérítése és az adóügyek átláthatósága érdekében, – a magyar baloldal ötletei is átlépnek azon, hogy a magyar vállalatok az elmúlt években mit tettek annak érdekében, hogy megfeleljenek a legújabb kihívásoknak. A magyar balliberális ellenzék ugyanis a készülő, 2022-es költségvetéshez olyan módosító javaslatokat nyújtott be, amely aránytalanul megterhelné a magyar vállalatokat, ráadásul igazságtalanul kérne rajtuk számon ú.n. zöld fejlesztéseket.

Novoszáth Péter úgy látja: a baloldali pártok gazdasági javaslatainak középpontjában a „minél rosszabb annál jobb” megközelítés áll. A szakember szerint a magyar baloldal semmit nem tanult korábbi hibáiból, hiszen a költségvetéshez benyújtott legtöbb adóemelési javaslatuk nem plusz bevételt jelentene, hanem megfojtaná a gazdaságot.