+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Többen megsérültek, amikor antifasiszta és kommunista csoportok támadtak egy keresztény felvonulás résztvevőire. A katolikus egyház az 1871-es a haxói mészárlás és Georges érsek, az 1871-es párizsi kommün vértanúja emlékére szervezett menetet, szerettek volna ilyen módon tisztelegni a mártírhalált halt papok és ártatlan áldozatok előtt, akiket a korabeli „progresszív erők” százötven éve gyilkoltak halomra, csak azért, mert vállalták keresztény hitüket. A megemlékezés ötlete nem tetszett az antifasiszta szabadcsapatoknak, akik útját állták a nagyjából háromszáz fős menetnek. A zarándokok a Notre-Dame des Otages (Túszok Szűzanyja) templom felé indult, amikor az anarchisták elkezdték szidalmazni a menet résztvevőit. Később útjukat is állták, miközben azt üvöltötték: „Halál a fasisztákra!” Az internetre felkerült videó felvételen látható, ahogyan egy lelkészt hasba rúgnak, erejük teljében lévő álarcosok lökdösik és ütlegelik, illetve dobálják a náluk idősebb embereket, miközben torkukszakadtából üvöltöznek.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő rádiónkban arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia baloldal mindig a számukra rossz emlékű királyságot és a monarchiát véli felfedezni a katolikus egyház megmozdulásaiban, ez a felfogás pedig évszázadok óta meghatározza a politikai szereplők és a média keresztényekhez való hozzáállását.

A http://www.franciapolitika.com/ oldal főszerkesztője szerint nem elhanyagolható részlet, hogy a hétvégén időközi választásokat rendeztek az érintett párizsi kerületben, amely alacsony részvétel mellett a baloldali pártok előre törését hozta. A politológus szerint az utóbbi időben megszaporodtak a vallási közösségek elleni támadások Franciaországban, a keresztényellenes akciók mellett az antiszemita indíttatású merényletek a leggyakoribbak.