+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A baloldali érzelmű emberek nem tapsolnak annak, hogy a közvélemény kutatások a Jobbik elnökét mérik a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt aspiránsnak az ellenzéki választók körében – jelentette ki a Karc Fm-en a XXI. Század Intézet elemzője. Nagy Ervin szerint az egykor radikálisnak született, mára azonban baloldalivá vált párt vezetőjének stílusa, tudása és vezetői kvalitásai jóval szerényebbek, mint ellenzéki vetélytársaié. Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy azoknak, akik a Jobbik elnökét látnák szívesen 2022-től a kormányfői székben, érdemes elgondolkodniuk, hogy hazai és nemzetközi téren hogyan működne és milyen képet sugározna magáról az a kormány, melynek vezetője folyamatos balhékkal, a házszabály áthágásával, tartalmi mondanivaló nélkül, a jelenlegi miniszterelnök és a házelnök provokációjával hívja fel magára a figyelmet, majd a viselkedéséért járó bírságot az adófizetőktől kalapozza össze.

A filozófus, aki a Jobbik egyik alapítója volt, úgy fogalmazott: amikor Jakab Péter a hatalom megtartása érdekében összefogott Gyurcsány Ferenccel, egyszerre árulta el a párt alapító nyilatkozatát és fordított hátat a jobboldali radikális szavazóknak. A pálfordulás egyik legékesebb bizonyítékát Nagy Ervin abban látja, hogy a hitvallása szerint jobbközép párt vezetőjének kommunikációjában hangsúlyossá váltak a baloldali populista, demagóg ígéretek. Példaként említette az európai minimálbért, vagy ahogy Jakab Péter említi, a „melósok” bérének rendezését, aminek a forrását nem jelöli meg. De a Jobbik-elnök magáévá tette az olyan progresszív, baloldali üzeneteket is, mint a DK Európai Egyesült Államokról szóló víziója, az Európai Bizottságnak pedig maga írt levelet annak érdekében, hogy Magyarországtól forrásokat vonjanak el, amivel ugyancsak a DK-MSZP-Momentum csatasorba állt be.

A XXI. Század Intézet elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is van egy maréknyi szimpatizáns, akik a Jobbik összefogására a baloldali pártokkal csupán technikai szövetségként tekintenek. Nagy Ervin szerint ez a csoport folyamatosan olvad annak hatására, hogy Jakab Péter az ellenzéki előválasztáson a DK-s Kálmán Olga vagy a szintén Gyurcsány-párti főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet indulását támogatja.