+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ismét az euró bevezetésével állt elő Dobrev Klára nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor bejelentette a gazdaság újraindításával kapcsolatos kormányzati terveket, köztük a családokat érintő adóvisszatérítést. Gyurcsány Ferencné azt mondta, hogy ha ő lenne a miniszterelnök, inkább bevezetné az eurót, egyben bírálta a kormányt a járvány miatt megugró infláció miatt. Boros Imre közgazdász rádiónkban úgy kommentálta Dobrev megjegyzéseit: az uniós tagországok elmúlt egy éves gazdasági teljesítményét vizsgálva világosan kirajzolódik, hogy a saját fizetőeszközzel rendelkező államokban a koronavírus jóval enyhébb pénzügyi krízist okozott, mint az eurózóna tagállamaiban.

„Úgy hiányzik Magyarországnak az euró, mint üveges tótnak a hanyattesés” – jegyezte meg a szakember, majd emlékeztetett: Dobrev most a magas infláció miatt támadja a kormányt, de elhallgatja, hogy a balliberális kormányok alatt ritkán volt egyszámjegyű a pénzromlás mértéke, a Bokros-csomag idején 18-20 százalékig emelkedett a mutató. Hozzátette: 2010 óta a bérek és a fizetések reálértékben számítva mindig az árszínvonal emelkedése fölött nőnek, a nyugdíjak tekintetében pedig évközi kiegészítéssel, vagy pozitív korrekcióval őrizte meg a pénzügyi kormányzat az idősek jövedelmének vásárlóértékét.

Boros Imre kitért arra is, hogy a gazdasági mutatók tekintetében eltérés van a kormány és a Magyar Nemzeti Bank vezetője között. Úgy fogalmazott: természetes, hogy a Jegybank a gazdaság szerkezetéről és teljesítményéről mélyreható ismeretekkel felvértezve jóval merészebb célokat jelöl ki, mint az óvatos gazda szerepét betöltő pénzügyminiszter.