+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ami van azt még el lehet használni, de július elsejétől nem hozható forgalomba számos egyszer használatos műanyag-mondta a Karc FM reggeli hírműsorában a Greenpeace szakértője.

Simon Gergely hozzátette, az EU-s tiltó szabályokhoz a magyar kormány még hozzátette a műanyag zacskókat is, így júliustól a legvékonyabb zacskókat már nem ingyen fogják adni a kereskedők, mert azokat környezetvédelmi adó terheli majd.

A szakember üdvözli, hogy a kormány bevette a tiltott termékek körébe a műanyag zacskókat, a Greenpeace is ezért indított kampányt, melyet negyedmillió ember támogatott.

Simon Gergely szerint a folyamat itt nem állhat meg, 2023-tól minden eldobható műanyag be lesz tiltva, a PET palackok és az alumínium dobozok pedig betétdíjasok lesznek.

A Greenpeace szakértője emlékeztetett, a mostani tiltás a műanyag evőeszközökre, tányérokra, fültisztító pálcikákra, szívószálakra és a polisztirolból készült ételtároló edényekre vonatkozik. Szerinte ezeket más anyagból készült termékekkel ki lehet váltani.