+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Magyarországon a koronavírus-járvány gazdasági hatásai közel sem jelentettek akkora megtorpanást, mint számos dél-európai államban – mondta a kormányzati válságkezeléssel kapcsolatban a Karc FM-en a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel kiemelte: a magyar eredményeket olyan szervezetek is elismerik, mint az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és a hitelminősítők, amelyek nem ápolnak baráti viszonyt a kormánnyal. A politológus hangsúlyozta: a pandémia ellenére továbbra is jelen van az a brüsszeli igény, hogy szégyenpadra kell ültetni a magyarokat és a lengyeleket, az unió jövőjét pedig egy föderalista államszövetségként, nem pedig erős nemzetállamok együttműködéseként képzelik el. Ennek legújabb eszközét a július elsején felálló Európai Ügyészségben látják – tette hozzá. A hamarosan felálló új uniós intézmény egyértelmű célja, hogy a legitimen megválasztott nemzetállami kormányokat sakkban tartsa – fogalmazott a vezető elemző. Az Európai Ügyészség próbáját Romániában tartották, az ottani szervezet legitim politikusokat koholt vádak alapján vont eljárás alá, amit most európai szintre próbálnak emelni. Az Európai Ügyészség élére az a román ügyésznő kapott kinevezést, aki már hazájában is politikai megrendelésekre indított büntetőeljárásokat több erdélyi magyar politikus ellen.

Deák Dániel szerint nem szabad meglepődni azon, hogy Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, vagy Dobrev Klára egy szót nem ejtett Trianon 101 éves évfordulójáról a Nemzeti Összetartozás napján, hiszen a magyar baloldal nemzeti kérdésekben sosem volt képes a megújulásra. Hozzátette: a baloldali előválasztás egy előre meghatározott forgatókönyv alapján zajlik, Karácsony kampányát Gyurcsány bizalmi embere, Gál J. Zoltán felügyeli, így szerinte az sem kizárt, hogy a nyelvvizsgát érintő és egyéb botrányok a főpolgármester szándékos gyengítését szolgálják Dobrevvel szemben.

A 2010 előtti időkről Deák Dániel úgy vélekedett: a Medgyessy-Gyurcsány- és Bajnai-kormányok tevékenysége egyértelműen jelzi, hogy milyen brutális megszorítási politikára számíthatna Magyarország, amennyiben 2022-ben a baloldal kapna lehetőséget a kormányalakításra.