+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem akarják az ellenzéki politikusok, hogy az előválasztás viszályoktól legyen hangos, vagy az évtizedek óta a parlamentben ülő képviselőknek vissza kelljen térniük polgári foglalkozásukhoz, így azokat a helyeket, ahonnan mandátumot remélnek jó előre felosztják egymás között – mondta a Karc FM-en a Nézőpont Intézet elemzője. Erdélyi Rezső Krisztián a Karc FM reggeli hírműsorában hangsúlyozta: hiába próbálják az ellenzéki miniszterelnök-jelölt aspiránsok a demokrácia ünnepeként beállítani az előválasztási procedúrát, az egyéni körzetek nagy részében maximum két jelölt indul, ami figyelembe véve, hogy jelenleg hat politikai erő alkotja az ellenzéki összefogást, igen szerény.

A háttéralkukból, visszalépésekből az látszik, hogy a legtöbb jelenleg mandátummal rendelkező ellenzéki országgyűlési képviselőnek 2022 tavaszától is helye lesz a parlamentben.

Az előválasztás kommunikációs szempontból fontos az ellenzéknek, ugyanakkor a voksoláson várhatóan a pártok legradikálisabb támogatói vesznek részt, ami legitimációs kérdéseket vet fel.

Erdélyi Rezső Krisztián megítélése szerint hiába jelentkezett be az előválasztásra kormányfő-jelöltnek Hódmezővásárhely polgármestere Márky-Zay Péter, valamint Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, valódi miniszterelnök aspiráns az lesz a baloldalon, aki Gyurcsány Ferenc részéről kellő támogatással bír és befolyásolható. Ennek a feltételnek a Jobbikos Jakab Péter, a DK-s Dobrev Klára és Karácsony Gergely főpolgármester egyaránt megfelel – tette hozzá.