+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A magyar gazdaság az első negyedévben két százalékos pluszban zárt, miközben az Európai Unió 0.4 százalékos visszaesést könyvelhetett el – mutatott rá rádiónkban a XXI. Század Intézet elemzője. Matyi Tamás szerint a miniszterelnök által bejelentett elképzelések reálisak, az utóbbi évek tudatos gazdaságpolitikája pedig biztosítja hozzá a megfelelő kereteket is. A szakértő hangsúlyozta: az elmúlt másfél évben számos család kényszerült hozzányúlni a korábban felhalmozott tartalékához, így az átlagbérig történő állami adóvisszatérítés óriási dolog, egyben korábbi nemzetközi példa nélkül álló gesztus.

Matyi Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a jobb- és a baloldali válságkezelés merőben eltér egymástól. A jelenlegi kormány családtámogató intézkedésekkel, kedvezményes hitelekkel, vissza nem térítendő támogatásokkal segíti az érintetteket, míg a 2008-as válság idején megszorításokkal és a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hatalmas hitellel próbálta betömködni a lyukakat Gyurcsány Ferenc és csapata. Hozzátette: a kormány gazdasági intézkedéseivel kapcsolatban könnyen elképzelhető, hogy az ellenzék ugyanazt a kettős játékot igyekszik majd játszani, mint az oltások esetében. Egyfelől minden erejével igyekezett aláásni az emberek vakcinákba vetett hitét, ugyanakkor a nyilvánosság előtt nem merte felvállalni a védőoltásokkal szembeni álláspontját, hiszen az egy vállalhatatlan politikai lépés lett volna.

Az elemző beszélt Karácsony Gergely sorozatos botrányairól is. Szerinte a főpolgármester kezd kínossá válni Gyurcsány Ferenc számára, nem véletlen, hogy a DK elnöke nem vett részt a Fudan egyetem elleni tüntetésen. Ennek ellenére úgy véli, hogy Karácsony Gergely lesz a befutó a baloldalon, hiszen az ellenzéki holdudvar is folyamatosan szerepelteti, miközben igyekszik valamilyen módon visszaépíteni az imázsát.