+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Szenzációhajhász találgatásnak tartja a KDNP tiszteletbeli elnöke azt a lengyel lapokból vett elméletet, hogy Ferenc pápa a magyar kormány migrációs politikája miatt nem akar találkozni szeptemberben a magyar közjogi méltóságokkal Budapesten. Surján László szerint a nemzetközi sajtó és vele együtt a magyar balliberális média nagyon felszínesen, manipulációs céllal közvetíti hosszú ideje a pápa üzeneteit a témával kapcsolatban. Holott ha valaki közvetlenül a katolikus egyházfő által megfogalmazott gondolatokat olvassa, akkor azt látja: nem tér el jelentősen a migrációval kapcsolatos gondolkodása a magyar kormányétól.

Az Európai Parlament egykori alelnöke szerint Ferenc pápa célkeresztbe került már beiktatása után, amikor arra figyelmeztette a világot, hogy rossz úton jár, hiszen az a gazdasági berendezkedés, amiben élünk, öl. Máig gyakran hangsúlyozott nézőpontja szerint ugyanis lehetetlen állapot, hogy egy törpe kisebbség kezében van a világ vagyonának egy jelentős része, miközben emberek tömegei halnak éhen. A kereszténydemokrata politikus kiemelte: ez a pápa hadat üzent tehát a kapitalizmus ma létező formájának és ezért meg is kapja az ellentámadásokat. Az, hogy az újságírók ollóval írják a beszédeit egy célt szolgál: ezt az embert le kell járatni, ennek az embernek el kell tűnnie a tekintélyek sorából.

Surján László külön felhívta a figyelmet arra, hogy a pápa magyarországi látogatásával kapcsolatban felröppent találgatásoknak hiteles alapja nincs. Van viszont egy fontos tény, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. A pápát nem állami látogatásra hívták meg, hanem az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Ezt a meghívást pedig elfogadta, holott emberemlékezet óta nem járt katolikus egyházfő ilyen eseményen.

A Kereszténydemokrata Néppárt tiszteletbeli elnöke azoknak a kampány-üzemmódban működő ellenzéki politikusoknak is üzent, akik most Ferenc pápa személyét használják arra, hogy a Fidesz ellen hergeljék a szavazókat. Surján László úgy gondolja: a gátlástalanságnak nincs határa. Emlékeztetett: azok, akik annak idején ott tettek keresztbe az egyháznak ahol tudtak, most krokodilkönnyeket hullatnak és egy meghamisított pápa képet állítanak szembe a politikai ellenlábasukkal.

Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárónapján, szeptember 12-én celebrálja az esemény zárómiséjét a Hősök terén.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia időközben közleményben tudatta, hogy Ferenc pápa Budapesten találkozni fog Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint sajnálatának adott hangot, amiért hamis információkat osztottak meg a médiumok.