+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A passzív ellátás helyett a támogatást az aktív irányba kell elmozdítani. Így érhető el, hogy a hátrányos helyzetű emberek is érdekeltek legyenek a sorsuk javulásában – mondta a Karc FM-en a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója. Sztojka Attila ismertette: a „Családi Portaprogram – Szociális földprogram” után, a „Termelő Műhelyek” program keretében Miskolcon egy Házgyár kezdi meg működését, amely első körben 13 alacsony iskolai végzettségű, hátrányos helyzetű embert foglalkoztat piaci bérezéssel. Az üzem könnyűszerkezetes házelemeket állít elő, a termelés felfutásával pedig a foglalkoztatotti létszám elérheti a 70 főt. Az előre gyártott és készre szerelt elemekből 60-90 négyzetméteres házak állíthatók össze, amelyeket a Felzárkózó települések hátrányos helyzetű családjai kaphatnak meg. Az építési telkeket karitatív szervezetek vásárolják meg a házakkal együtt, a lakók pedig először bérletbe kaphatják meg az ingatlant a felzárkóztatási program részeként. Ennek keretében ugyanis a résztvevők képzési lehetőséget és több típusú fejlesztést is kaphatnak annak érdekében, hogy végeredményben önellátóvá váljanak és idővel saját tulajdonuk lehessen a bérelt házuk.

Láthatóan hatástalanok maradtak azok a felzárkóztató programok, amelyek segélyekkel próbálták meg orvosolni a hátrányokat. Hosszú távon nem voltak kifizetődők és nem aktivizálták az érintetteket – emelte ki a főigazgató. Ha viszont a támogatások a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiaci orientációját segítik, akkor komoly esélyt kapnak arra, hogy maguk is javíthassanak helyzetükön. Szojka Attila kiemelte: a kormány 2010-hez képest 2018-ra mérvadó mértékben visszaszorította a „szegények” számát Magyarországon, ami az intézkedések hatékonyságát jelzi.

A termelő műhelyeket országszerte úgy hozzák létre, hogy azoknak egy év elteltével piaci alapon kell működniük. A miskolci Házgyár mellett Tiszaroffon hamarosan varroda, Selyén pedig zöldségfeldolgozó kezdi meg működését.