+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nem tetszik a Nyugat-európai politikusoknak, hogy vannak olyanok, akik felszólalnak a baloldali vélemények ellen és vannak olyan tagállamok, amelyek a káros döntéseket vétóval akadályozzák meg – mondta a Karc FM-en Gál Kinga fideszes Európai Parlamenti képviselő. A kormánypárti politikus emlékeztetett: a német külügyminiszter Heiko Mass néhány napja azt szorgalmazta, hogy az Unió külpolitikai állásfoglalásai esetében töröljék el a tagállami vétó lehetőségét, akkor is, ha ez szembe megy az uniós alapszerződésben foglalt eszmeiséggel. Gál Kinga szerint a brüsszeli elit ismét Magyarországot és Lengyelországot támadja, csak azért, mert élnek azzal a jogukkal, amelyre az alapszerződés nyújt lehetőséget.

Ha a vétó lehetőségét elvennék, akkor az együttműködésnek egy olyan formáját szüntetnék meg, amelynek következtében a nagy tagállamok gond nélkül keresztülvihetnék elképzeléseiket, a kisebbek pedig legfeljebb csendes szemlélői lehetnének a brüsszeli döntéshozatalnak. Gál Kinga hozzátette: valós a veszélye annak, hogy a vétó eltörlésére vonatkozó törekvés egyre inkább előtérbe kerül Brüsszelben.

A képviselő kitért az Európai Parlament keddi plenáris ülésén történtekre is, amelyen – az előzetes tervek szerint – a résztvevők megvitatták volna az ENSZ Közgyűlésének 75. és 76. ülésszakára vonatkozó szöveges hozzájárulást. Gál Kinga rámutatott: érdemi vita helyett a szóban forgó ajánlást baloldali politikai ideológiával átitatott szövegrészekkel rakták tele, a legsúlyosabb példa erre a felszólítás a Tanácson belüli minősített többségi szavazásra való áttérésre az unió közös külpolitikájának területén. Azon túl, hogy ennek semmi köze az ENSZ Közgyűléséhez, az egyhangúságon alapuló döntéshozatalt eltörölni kívánó javaslatok szembemennek az uniós alapszerződésekkel, és elvennék a kisebb tagállamok lehetőségét a hatékony érdekérvényesítésre az Unió közös külpolitikájának alakításában” – fogalmazott az EP-képviselő.