+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az utóbbi hónapokban megnövekedett a 14 év alatti gyermekek elleni támadások száma az interneten, egyre több szexuális ragadozó ügye kerül a rendőrségre – mondta el rádiónkban Dr. Szabó Henrik rendőr alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa. Az elkövető általában kortársnak adja ki magát, online játékokon, vagy közösségi oldalakon lép kapcsolatba az áldozattal. Adatlapjából, internetes tartalmaiból merít közös témákat, majd másik csatornára hívja, ahol felügyelet nélkül kommunikálhatnak. Szexuális irányba tereli a beszélgetést, majd először semleges, később intim fotókat, videókat kér tőle. Ezek jelenthetik később a zsarolási alapot – megfenyegeti, hogy elküldi osztálytársnak, szülőnek, – minek következtében a gyerekek belemennek olyan dolgokba is, amiket egyébként nem tennének meg.

Megelőzés terén a szülők tehetnek a legtöbbet: meg kell ismerkedni azokkal az internetes játékokkal, oldalakkal, szolgáltatásokkal, ahol a kamaszok jelen vannak. A közös beszélgetések során ú.n. digitális higiéniát kell kialakítani bennük: milyen tartalmakat, információkat oszthatnak meg magukról, és mindezt milyen körben tehetik. A szülői felügyeleti programok/szoftverek is segíthetnek.

Dr. Szabó Henrik felhívta a figyelmet: ha internetes zaklatás, bántalmazás vagy zsarolás történik, minden esetben tegyenek feljelentést. 14 év alatti gyermeknél ezt a törvényes képviselő teheti meg, 14 év felett már maga az érintett fiatal is. Az Országgyűlés által e napokban tárgyalt törvénytervezet szigorúbb büntetést szabna ki az ilyen cselekmények elkövetőire is. Részletek Petz Margó interjújában.