+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A lehető legszigorúbb büntetést kaphatják a pedofil bűncselekmények elkövetői, ha a parlament elfogadja azt a tervezetet, amelyet a héten kezdtek el megvitatni a honatyák. Ha a politikai csatározások háttérbe szorulnak, akkor már nyártól egy nyilvános listában, bárki számára megismerhető lesz a pedofil bűncselekményeket a múltban és a jövőben elkövetők neve és adatai, ráadásul jelentősen bővül azoknak a munkaköröknek, szakmáknak a köre, amelyekben nem foglalkoztathatják ezek a személyeket. A tervezet egyik benyújtója, Kocsis Máté, országgyűlési képviselő a Karc FM reggeli hírműsorában elmondta: a javaslat a gyermekek védelme érdekében íródott, így nem tartja helyesnek, hogy a baloldali politikusok pártpolitikai kérdést próbálnak faragni a témából. A Fidesz frakcióvezetője szerint nem helytállóak azok az ellenzéki kritikák, melyek azzal vádolják a kormányoldalt, hogy nem tett semmit a gyermekek védelmében az elmúlt 10 évben. A Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban nyolc alkalommal is módosították a büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusait. Azt a felvetést, ami szerint egy korábbi, jobbikos elképzelést poroltak volna le és nyújtották be önálló ötletként – ahogy ezt az ellenzék állítja – ugyancsak elutasította. Mint mondta: valóban voltak korábban is javaslatok a témában, de azok nem voltak elég alapos előterjesztések. A mostani jogszabállyal sok egyéb mellett a korábbi egy helyett négy minősített eset is bekerül a büntető törvénykönyvbe, ami lehetővé teszi súlyosabb büntetés kiszabását a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények elkövetőire.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: “Kínkeserves lesz a pedofilok élete a törvény elfogadása után.” Büntetésük alatt és azt követően is az egész életük megnyomorodik azért a fájdalomért cserébe, amit egy gyermek lelkében okoztak.

Kocsis Máté kiemelte: a törvényalkotó figyelmen kívül hagyja azt a szélsőségesen liberális megközelítést, amit több jogvédő szervezet is képvisel, miszerint a pedofília mentális betegség, így a retorziót is ennek függvényében kell meghatározni. A képviselő úgy számol, hogy a parlament a tavaszi időszakban elfogadja a jogszabályt és az már nyáron hatályba léphet.