+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A nyílt társadalom hálózatához tartozó „civil szervezetek” állításaival ellentétben nem jogellenes a koronavírus elleni védettséget igazoló kártya- jelentette ki a Karc FM-en az Alapjogokért Központ igazgatója. Szánthó Miklós kiemelte: egyes véleményekkel ellentétben a liberális demokráciákban békeidőben, normál jogrendben is korlátozhatók az alapjogok egyes célok érvényesülése érdekében. A szólásszabadság gátja például az emberi méltóság, de egy közlekedési baleset helyszínére sem mehet be bárki. Járványhelyzetben, amikor rendkívüli jogrend van érvényben a korlátozás még nagyobb fokú lehet.

A szakértő kiemelte: ebben az esetben például a mozgásszabadság korlátozásának alapja a közegészségügyi érdek. A vakcinaigazolványok esetében azok az állampolgárok, akik már valamilyen fokú védettséggel rendelkeznek, nagyobb fokú szabadsággal rendelkeznek, mint akik nem.

Az Alapjogokért Központ igazgatója kiemelte: politikai, társadalmi indokok szólnak amellett, hogy a jogalkotó, az emberek meggyőzésével érje el a lakosság megfelelő átoltottságát.

Hozzátette: a baloldali pártok az elmúlt egy évben mindent elkövettek azért, hogy a kormány járványügyi védekezését kritizálják és a keleti vakcinák felvétele ellen agitáljanak. Most az emberek oltási hajlandóságát látva kénytelenek elengedni az oltásellenes kommunikációt, amit így a balliberális sajtó és a civil szervezetek visznek tovább.

A szakértő szerint a diszkriminációmentességre hivatkozó anarchia mindig is fontosabb volt a baloldalnak, mint a rendre épülő biztonság. Szánthó Miklós kiemelte: a vakcinaigazolvány a megfelelő okmányokkal együtt csak a védettség tényét igazolja, így nem történik adatkezelés és adatvédelmi szempontból sem aggályos a használata.