+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az, hogy Gyurcsány Ferenc nem indul az ellenzéki előválasztáson nem jelenti, hogy ne venne részt egy leendő balliberális kormányban – mondta a Karc FM-en a XXI. Század Intézet vezető elemzője azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció Dobrev Klára európai parlamenti képviselőt indítja az előválasztáson miniszterelnök jelöltként.

Deák Dániel úgy véli: a DK elnöke szempontjából teljesen mindegy, hogy felesége, vagy Karácsony Gergely lesz az ellenzék miniszterelnök jelöltje, ha az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson kormányzati pozícióba kerül, akkor egy puccs keretében minden nehézség nélkül átveheti a hatalmat, ahogy erre volt is példa 2002 után Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök esetében.

A politológus hozzátette: Dobrev Klára komoly rutinnal rendelkező politikus, aki már levezényelt egy sikeres választási kampányt. Deák Dániel kiemelte: Dobrev Klára vasárnapi programindító beszédében a baloldali hagyományokhoz nyúlt vissza az ingyen közüzemi szolgáltatásokat ígérve, bár tudja hogy azt nem lehet megvalósítani.

Az ellenzéki előválasztáson az ellenzéki pártok legaktívabb szimpatizánsai, várhatóan 4-500 ezer ember vesz majd részt, így a jelöltek versenyét elsősorban nem népszerűségük, hanem az egyes pártok támogatottsága és szervezettsége dönti el. Deák Dániel szerint Karácsony Gergely legkésőbb május végén jelenti be indulását.