+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az utóbbi időben egyre több közvéleménykutatás jelenik meg, amelyek a baloldali erőviszonyok megváltozását mutatják – fogalmazott a Hangolóban a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel annak kapcsán beszélt erről, hogy a Medián legutóbbi felmérésében Jakab Pétert nevezte meg a legnépszerűbb baloldali miniszterelnök-jelöltként, Dobrev Klárát pedig a negyedik helyre sorolta. A szakértő szerint Gyurcsány Ferenc is érzi, hogy kezdenek elpártolni a szavazók, ezért fogalmaz egyre durvább hangnemben a parlamenti felszólalásaiban, ezért fenyegeti börtönnel a fideszes politikusokat és szavazókat.

Ami az ellenzéki erőviszonyok megváltozását illeti, Dobrev Klára koronavírus miatti gyengélkedéséből a Jobbik elnöke, Jakab Péter profitált. A politológus kiemelte: az ellenzéki politikusok a többi baloldali, radikális szavazót célozzák mondandójukkal, mert így remélnek elsőséget az előválasztáson, a bizonytalan, vagy kevésbé elkötelezett szavazókat azonban taszítja ez a stílus. Részben emiatt finomította kommunikációját Jakab Péter és Dobrev Klára és azért, mert a Závecz Research szerint a koronavírus járvány harmadik hullámában január óta folyamatosan emelkedik a Fidesz támogatottsága. Ez is jelzés a baloldali pártoknak, hogy valamit elrontottak. Deák Dániel arra számít, hogy az ellenzéki pártok változtatnak stratégiájukon, ami némileg már meg is történt azzal, hogy az oltások felvételére buzdítanak.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője arról is beszélt, hogy ma tárgyal a magyar miniszterelnök Brüsszelben az Európai Bizottság elnökével az uniós helyreállítási alapról. Deák Dániel szerint Magyarország ennek segítségével Európában az egyik leghamarabb tud majd kilábalni a koronavírus-járványt követő gazdasági gödörből.