+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az átláthatóság mindig is fontos kritériuma volt a pénzmosás elleni küzdelemnek – mondta a Karc FM-en a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda szakjogásza azzal kapcsolatban, hogy egy parlament előtt fekvő törvénytervezet értelmében 2022 júliusától bárki megismerheti a gazdasági vállalkozások pontos tulajdonosi összetételét.

Mihola Réka hozzátette: ha a jogszabály törvényi erőre emelkedik, a pénzintézeteknek havonta kell naprakész adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a náluk vezetett számlák tulajdonosi körében bekövetkező esetleges változásokról.

Mihola Réka kiemelte: a NAV ennek alapján egy tíz pontos listán rangsorolja megbízhatóság szerint a cégeket. Ha a gazdálkodó szerveztek nem jelzik időben az adatváltozásokat a banknak, könnyen a megbízhatatlan státuszba kerülnek, ami után a bank megtagadhatja a 4 és fél millió forint feletti tranzakciókat.

Az Országgyűlésnek a napokban benyújtott törvénytervezet júniustól léphet hatályba. A nyilvántartásból az arra jogosult hatóságok és szolgáltatók 2022. február 1-jétől kapnak bepillantást az adatbázisba, jövő év nyarától pedig harmadik személyeknek is elérhető lesz a cégek tulajdonosi köre.