+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Fokozatosan gyógyulnak be a magyar gazdaság koronavírus-járvány okozta sebei – fogalmazta meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora a Karc Fm-en. Lentner Csaba szerint a teljes felépüléshez kellő alapot jelenthetnek a vissza nem térítendő uniós források, a fokozatosan visszaépülő termelés és a szolgáltatások. A szakember ezért egyetért a kormánnyal abban, hogy egyelőre csak az uniós újjáépítési alapból az országnak járó, több mint 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást hívja le, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre azonban egyelőre nem tart igényt. A közgazdász emlékeztetett: a korábbi IMF- és uniós hitelek tapasztalata az, hogy a hitelezők közvetlenül befolyásolták az ország gazdaságpolitikai mozgásterét, vagyis a magyar pénzügypolitikát gyakorlatilag külföldről határozták meg. Egyúttal üzent azoknak is, akik szembe állítják egymással a kínai és orosz, valamint az uniós hiteleket.

A közgazdász kiemelte: az orosz és kínai hitelek letárgyalt, működésben lévő beruházásokat finanszíroznak, míg a 3400 milliárd forintos uniós hitel nem szabadon felhasználható, ráadásul egyelőre nem tisztázott a feltételrendszere és a költségeiről sincs pontos információ.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora hangsúlyozta: az uniós hitelkeret lehívására 2 év áll rendelkezésre és jelenleg a magyarországi válság kezelésére van elegendő forrás. Hozzátette azt is, hogy a magyar kormány döntése nem egyedülálló az unióban: a példát a visegrádi- és a balti államok is követik.

Lentner Csaba azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2022 első felében érheti el a válság előtti szintet. Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzései szerint pedig nálunk várhatóan előbb kezdődik a kilábalás a koronavírus-járvány okozta sokkból, mint a közép-európai térség többi gazdaságában és a növekedés üteme jövőre elérheti a 6 százalékot. Ezek az elemzések azonban arra számítanak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) értéke valószínűleg még 2022-ben is elmarad a járvány előtti szinttől.