+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ennek része lehet az is, hogy nem támogatják a járványügyi veszélyhelyzet meghosszabbítását – jelentette ki rádiónknak az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál hangsúlyozta: a balliberális pártok a koronavírus-járvány elmúlt egy évében folyamatosan úgy próbáltak nehézséget okozni az országnak, hogy nem támogatták a kormányzati intézkedéseket és közben folyamatosan bíráltak. A kormánypárti politikus emlékeztetett: a veszélyhelyzeti szabályozás ad mozgásteret a kormánynak ahhoz, hogy időben, a parlament felhatalmazása nélkül rendeleti úton tudjon reagálni a járvánnyal összefüggő kérdésekben, például egészségügyi védőfelszerelések, vakcinák, vagy egyéb gyógyszerek beszerzéséről, de a rendkívüli jogrend teszi lehetővé azt is, hogy az elrendelt egészségügyi óvintézkedések, vagy a teraszok és kerthelyiségek újranyitása ne veszítsék hatályukat kéthetente.

Hozzátette: az egészségügyi védekezésen túl ez ad lehetőséget arra is, hogy az élet fokozatosan visszatérhessen a mindennapi kerékvágásba.

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára arról is beszélt, hogy nem törvénybe ütköző a szolgáltatások igénybevételét védettségi igazolványhoz kötni, a veszélyhelyzet végéig nem kell törvényben rendezni az igazolványhoz kötődő jogosultságokat. Völner Pál emlékeztetett: az Egyesült Államokba, illetve Nagy-Britanniába oltási igazolvánnyal úgy lehet beutazni, hogy nem kell karanténba vonulni, így a magyar védettségi dokumentum kritikusainak azt tanácsolja, hogy mielőtt véleményt fogalmaznak meg a magyar kormány intézkedéseivel szemben, tanulmányozzák az említett országok jogrendszereit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy az ország cselekvőképessége és a koronavírus-járvány elleni védekezés biztosítása teszi szükségessé a rendkívüli jogrend meghosszabbítását az őszi parlamenti ülésszak kezdetét követő tizenötödik napig, szeptember végéig. Gulyás Gergely hozzátette: a kormány, ha már nincs szükség a veszélyhelyzetben alkalmazható eszközökre, akkor bármikor saját maga is dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről.