+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A balliberális pártok erősorrendje határozza meg, hogy milyen eszközökkel élnek egymással szemben a kampányban. A Nézőpont Intézet elemzője a Hangolóban arról beszélt, hogy a szivárványkoalíció pártjai eredetileg egymás kiszorítására jöttek létre, ideológiájuk pedig a szélsőjobbtól a szélsőbalig terjed, így szükségük volt egy dokumentumra, ami egymáshoz való viszonyukat próbálja szabályozni. Rotyis Bálint kiemelte: az általuk aláírt etikai kódex előírásainak nincs kötelező ereje, amit jól mutat Zuglóban az MSZP-s Tóth Csaba és a Momentumos Hadházy Ákos személyeskedésekkel és egymás lejáratásával együtt járó vitája.

Az elemző szerint az ellenzéki pártok csak addig képesek elhitetni választóikkal erkölcsi fölényüket, amíg az előválasztáson induló valamennyi jelöltnek tudnak elfogadható pozíciót biztosítani.

A Nézőpont Intézet elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvéleménykutatások többsége a kormánypártok és az egyesült ellenzék eredményét csak a listás szavazatok vonatkozásban vizsgálja. De nem veszi figyelembe az egyéni körzeteket, melyek többségében továbbra is erős a Fidesz-KDNP.