+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A szerda reggeltől érvényes, enyhe lazítás, a boltok nyitása és a szolgáltatások elérhetősége ellenére továbbra is kerülni kell a zárt, zsúfolt helyeket – hívta fel a figyelmet a Karc FM-en Ferenci Tamás, a járványmatematikai modellező és epidemiológiai munkacsoport tagja. A szakember szerint csak így lehet leszálló ágban tartani a koronavírus-járvány harmadik hullámát. A biostatisztikus az átoltottság növekedésével lát esélyt arra, hogy hamarosan visszatérjen az élet a megszokott kerékvágásba, az egészségügyi előírások és a korlátozások egy jó része azonban továbbra is a mindennapok szerves része marad. Ezzel együtt kiemelte: az egészségügyi előírások szigorú betartása és a személyes találkozások számának alacsonyan tartása azért is kiemelt jelentőségű, mert az első oltások még nem jelentenek azonnali védettséget a koronavírussal szemben.

A kutató emlékeztetett: a Pfizer-BioNTech esetében például az első és második dózis között a vírussal szembeni védettség 55-60% között van, amiben benne van az a két hét is, amikor még nem alakult ki védelem. Ezt figyelembe véve döntöttek először a britek, majd a magyarok is arról, hogy kinyújtják a két vakcina közötti időt, így jóval több ember kaphat vakcinát, ami társadalmi szempontból jóval hasznosabb.

A szakember szerint nagyon sok múlik azon, hogy megbízhatóan megérkeznek-e a következő hetekben az ígért vakcina-adagok, de reálisnak tartja azt, hogy május végéig valamennyi regisztrált megkapja legalább az első koronavírus elleni oltását.