+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A külföldről támogatott médiumok száma az elmúlt években nagymértékben megemelkedett Magyarországon, és mára a tömegtájékoztatás jelentős hányadát birtokolják. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy míg korábban az államellenes támadásokat a katonai puccsok jelentették, mára a befolyásszerzésnek a médiafelületek elfoglalása lett a leghatékonyabb eszköze. A Magyarországon elérhető televíziós csatornák, internetes portálok és újságok naponta több millió embert érhez jutnak el, így jelentős véleményformáló hatásuk van – emelte ki a Karc FM-en a XXI. Század Intézet elemzője. Matyi Tamás szerint ezek közül zászlóshajónak az RTL klub tekinthető, amelynek leányvállalata végzi a magyarországi facebook tartalmak cenzúrázását is. Fontos szereplő a 444.hu és a Magyar Narancs, amelyekben társtulajdonosként van jelen Soros György egyik médiacége, de a nemrégiben alakult Telexnek is az amerikai tőzsdespekuláns egyik cseh üzleti partnere adott több tízmilliós támogatást.

Az elemző szerint a közvélemény befolyásolásának egyik közkedvelt módszere a reklámokba ágyazott üzenetek ismétlése. Matyi Tamás felidézte: 2020-ban az RTL csoport úgy próbálta befolyásolni a közvéleményt, hogy a csatorna társadalmi célú hirdetésként népszerűsítette a szivárvány családok örökbefogadását támogató kisfilmet, amit a Soros Alapítvány által támogatott Háttér Társaság készített.

A 21. Század Intézet munkatársa kitért arra a jelenségre is, hogy a balliberális médiafelületek az utóbbi időben egyre gyakrabban egységes séma alapján mozdulnak meg különböző ügyekben. Példaként említette a politikai nyomásgyakorlásnak azt a formáját, amelynek a napokban lehettünk szemtanúi: a koronavírus-járvány közepén huszonnyolc balliberális irányultságú médium közös levélben vonta kétségbe a hivatalos járványügyi adatok valóságtartalmát és felszólította a kormányt, hogy engedjen szabad bejárást a kórházakba az újságíróknak. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár közösségi oldalán reagált az ügyre. Azt írta: a kórházakban gyógyítani kell, nem kamerázni.