+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A kisiskolásoknak nagyon fontos a jelenléti oktatás – fogalmazta meg a Karc Fm-en a Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója, akitől megtudtuk: hétfőn reggel a pedagógusok mindegyike bement dolgozni, a gyerekeknek pedig a 75 százaléka az osztálytermekben folytatta a tanulást. Gecsei Kolos elmondása szerint az intézményben nem voltak olyan tanítók, akik nem szívesen vállalták a munkát a járványveszély miatt, ezzel szemben többen is jelezték, hogy az on-line térben az alsó tagozatos készség és képesség-fejlesztést nem tudják értelmezni.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi szabályozás a digitális munkarend folytatását nem teszi lehetővé az intézményekben, de az iskolák egyedileg dönthetnek úgy, hogy on-line bekapcsolják az otthon maradó diákokat a jelenléti oktatásba. Ehhez azonban a megfelelő infrastrukturális háttér mellett egyéni döntések kellenek pedagógiai és adatvédelmi alapon.

Az intézményvezető azt is elmondta: a távolmaradók az év közben, betegségek idején szokásos módon, a Kréta rendszerbe feltöltve tudják követni a tanmenetet, de a pedagógusoknak szabadságuk van abban, hogy milyen egyéb módon segítik a diákjaik önálló tanulását, emiatt semmilyen szankciótól nem kell tartaniuk.

Gecsei Kolos ezzel együtt úgy gondolja: az alsó tagozatos gyerekeknek nagy szükségük van a tantermi oktatásra, hiszen náluk még nem az ismeretek átadása zajlik, hanem a készségek, képességek fejlesztése, a motiváció megteremtése és fenntartása, illetve a szocializáció tere az iskola, ami jelenléti forma nélkül nagyon nehezen megteremthető.

A Győri Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója mindezek mellett nagyon fontosnak tartja, hogy a szülők maguk dönthettek arról, a jelenlegi helyzetben elviszik-e a gyerekeket iskolába.