+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Hiába védekeznek a gazdaságilag fejlett országok vakcinákkal a koronavírus ellen, amíg vannak olyan helyek a világon, ahol nem oltják a lakosságot. Emiatt ugyanis a fertőzés velünk marad és nagy eséllyel alakulhatnak ki olyan mutánsok, amelyek ellenállhatnak a jelenlegi oltóanyagoknak. Ezt Rusvai Miklós virológus hangsúlyozta a Karc FM-en hozzátéve: a tőkeerős országoknak nem csak kötelességük, de jól felfogott érdekük is segíteni a szegényebb országokat oltóanyagokkal, orvosokkal és infrastrukturális eszközökkel.

Az egészségügyi szakember itthon arra számít, hogy nyárra a meleg, száraz idő és a lakosság nagy arányú beoltása miatt jelentősen csillapodik a járvány. Várakozásai szerint ősszel a légzőszervi megbetegedésekkel párhuzamosan lesznek ugyan koronavírusos esetek, a járvány negyedik hulláma azonban elkerülhető.

A virológus kiemelte: mindig vannak olyan vakcinák, amelyekkel kapcsolatban kifogások merülnek fel. A közvélemény egy része Magyarországon korábban az orosz Szputnyik V és a kínai oltóanyaggal kapcsolatban fogalmazott meg kétségeket, míg uniós szinten az AstraZeneca és a Johnson vakcináit érte kritika. Az immunológusok, virológusok véleménye szerint azonban minden vakcina jó és mindenképpen jobb, mintha valaki védelem nélkül néz szembe a vírussal. Rusvai Miklós arra biztat mindenkit, hogy oltassa be magát és fogadja el a számára felkínált oltóanyagot. Ha mégis kiderülne, hogy az ő szervezetében nem váltott ki kellő immunválaszt a kapott vakcina, még mindig megvan a lehetősége egy másik oltásnak. Jelenleg is bíztató vizsgálatok zajlanak ugyanis arra, hogy milyen lehetőségei vannak az úgynevezett vakcinamixelésnek és az eddigi kutatások alapján úgy tűnik: kifejezetten hatásos lehet, ha a későbbi immunizálás egy más vakcinával történik.

A szakember arról is beszélt, hogy már Magyarországon is elérhető az úgynevezett vírusneutralizációs teszt, ami azt mutatja meg, hogy az oltás milyen mértékben semlegesíti a vírusokat. A jelenleg forgalomban lévő és a lakosság számára elérhető tesztek túlnyomó többsége azonban csak az szervezetben termelődő ellenanyagok kimutatására alkalmasak, ami nem ad feltétlenül választ a védettség mértékére.