+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A koronavírus elleni védekezés ismét bebizonyította, hogy egy erős, szuverenista kormányzat válságkezelése eredményesebb, mint egy sokpárti koalíciós, vagy kisebbségi kormány – sommázta legutóbbi elemzésük eredményét a Karc Fm-en a XXI. Század Intézet kutatója. Nagy Ervin emlékeztetett: Magyarország ebből a szempontból versenyelőnyben van, hiszen 2010 óta kétharmados többséggel rendelkező demokratikus kormányzat regnál. Egyebek mellett ennek köszönhető, hogy a keleti vakcinák bevonásával az ország – a szintén stabil kormányzatú Málta mögött – a második helyen áll a lakosság átoltottságát tekintve, ami leginkább a határozott kormányzati intézkedéseknek tudható be. A szakember kiemelte: hiába kritizálják folyamatosan a magyar és külföldi balliberális politikusok a magyar politikai rendszert, a Fidesz- KDNP demokratikus, szabad választásokon kapott erős felhatalmazást az ország vezetésére és a döntések meghozására.

Magyarország és Málta esetében jól látszik az összefüggés az átoltottság mértéke és a hatékony kormányzati cselekvés mögött – emelte ki az elemző. Nagy Ervin hozzátette: ahogy a 2008-as gazdasági világválság után, úgy most is bebizonyosodott, hogy a sok pártból álló koalíciós, vagy kisebbségi kormányok egy krízis során kevésbé képesek hatékonyan cselekedni, mint egy jelentős demokratikus többség által megválasztott, erős és politikai értelemben stabil, szuverenista kormány.

Nagy Ervin arra is kitért, hogy a magyar kormánynak a járvány időszakában ráadásképpen még saját ellenzékének a politikai érdekektől vezérelt ellen kampányával is meg kellett küzdenie, amely előbb a demokráciát féltette, majd a nem nyugatról érkező vakcinák ellen kampányolva igyekezett megcsáklyázni az oltási kampányt. Az elemző politikai szempontból érthetőnek tartja, hogy az ellenzékiek most igyekeznek letagadni és eltüntetni az oltásellenes kampány nyomait. A fordulat azonban túl erős, gyakorlatilag 180 fokos a korábbi kommunikációhoz képest, éppen ezért nem is tudott vele mindenki lépést tartani. Nagy Ervin felhívta a figyelmet arra, hogy Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa például még akkor is a keleti vakcinák ellen kampányolt médiaszerepléseiben, amikor pártja már régen arra buzdította az embereket, hogy regisztráljanak és oltakozzanak.