+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Bálint Botond szociológus szerint a Momentum elnökének nyilatkozatai egyértelműen árulkodnak arról, hogy minden képessége és tudása hiányzik ahhoz, hogy felelős politikus váljon belőle. Ezek a közéleti szereplők láthatóan feladták a koherencia iránti igényüket, politikai programjaik ugyanis nincsenek, pusztán azt a kommunikációs szabályt tudják alkalmazni, hogy “a pillanatot kell uralni.” Ez a – ma politikusnak nevezett – ifjú generáció azt bizonyítja, hogy pusztán kommunikációval ők is felépíthetőek. Ők maguk ugyanis semmiféle önkontrollal és önkritikával nem rendelkeznek. Fekete-Győr András épp ezért inkább celeb, mint politikus. Az a lényeg, hogy írjanak róla, hogy a közösségi terekben jelen legyen.

Bálint Botond szerint a parlamenti demokráciák évszázadok óta küzdenek azzal, hogy kineveljék a jó politikusok. Ehhez ugyanis egyrészt alapvető műveltségre, szellemi függetlenségre van szükség, és olyan jellemre, ami révén a politikus belátja, hogy mi az amit nem tud. Csak így lehet például kezelni az olyan helyzeteket, mint egy koronavírus-járvány, ahol a politikai döntést az egyes területek szakértőinek véleménye alapján hozzák meg.

A Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese szerint ezzel a nyugati demokráciák is kudarcot vallottak. Nyugat-Európában ugyanis egyre kisebb formátumú, jellegtelenebb, mondanivaló nélküli emberek bukkannak fel politikusként. Ez egy trend, aminek többek között az az oka, hogy a politikusi és celeb-lét elkezdett közeledni egymáshoz.