+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A Momentum elnökének legutóbbi, rendkívül kínos interjúja jól rávilágított arra, hogy a baloldali politikusok képtelenek hosszútávú és koherens vízió megfogalmazására és csupán üres kommunikációs paneleket tudnak felmondani – jelentette ki a Karc FM-en a XXI. Század Intézet elemzője. Deák Dániel szerint komoly szellemi leépülés volt tapasztalható az elmúlt két évtizedben a baloldalon, amelynek egyik emblematikus példájává vált Fekete-Győr András. A szivárványkoalíció egyik miniszterelnök-jelöltje ezt képletesen bizonyította, amikor még az életkorával kapcsolatos kérdésekre sem tudott magabiztos választ adni a Partizán riporterének. A politológus rámutatott: a közvélemény-kutatások szerint folyamatosan esik a liberális párt támogatottsága. Ez szerinte összefüggésben lehet azzal is, hogy a Momentum a koronavírus-járványban számos olyan üzenetet fogalmazott meg, amelyekre a baloldali szavazók nem rezonáltak.

A pártelnök „felcsúti perként” emlegetett elszámoltatási ígéretét például még a liberális sajtó is demagógnak, teljesíthetetlennek és bohóckodásnak tartotta. De ebbe a sorba illeszkedik bele a négynapos munkahét és az oltások felvételéért ígért 100 ezer forint is. Deák Dániel szerint Fekete-Győr András ezekkel a kampányígéreteivel még a Momentum támogatóit is elbizonytalanítja, ami abból is látszik, hogy valamennyi felmérésben a leggyengébb a baloldali miniszterelnök jelöltek sorában.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: az, hogy Fekete-Győr András pártelnök, sőt miniszterelnök-jelölt lehet a balliberális oldalon, sokat elárul az egész közösség évtizedek óta tartó leépüléséről. Emlékeztetett például Gyurcsány Ferenc 2006-os kijelentéseire, amikor az őszödi beszédben a volt kormányfő maga ismerte el, hogy semmilyen vízióval nem rendelkezik az ország jövőjét illetően. Deák Dániel beszédesnek nevezte azt, hogy a DK vezetője bukása után bő egy évtizeddel ismét az ellenzék vezére lehet.

Az elemző szerint a szivárványkoalícióban ennek ellenére is csak Gyurcsány Ferencnek és a Demokratikus koalíciónak van valamiféle víziója az ország vezetéséről. Mivel azonban a hatpárti szivárványkoalíció nem kormányzóképes, így főként az Orbán-ellenes protestszavazóktól várnak majd sikert 2022-ben. Nem meglepő tehát, hogy a balliberális sajtóval kéz a kézben minden bevethető eszközzel támadják a kormányt és a miniszterelnököt, ahogy ez az amerikai választási kampányban történt.

Deák Dániel szerint az amerikai manipuációs módszereknek azért lehetett komoly esélyük az a Demokraták hatalomra juttatásában, mert a republikánus elnök, Donald Trump népszerűsége már a választások előtt is alacsony volt. Magyarországon azonban a CNN-nél leleplezett összeesküvéshez hasonló kevesebb sikerrel járhat: Orbán Viktor ugyanis még a többség által támogatott Fidesznél is népszerűbb, a sajtóviszonyok pedig kiegyensúlyozottabbak.