+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Komoly kockázata van annak, ha valaki „bemondásra” úgy nyilatkozik, hogy levélben akarja leadni szavazatát – fogalmazott a Karc FM-en az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Jobbik volt elnökének népszavazási kezdeményezése kapcsán. Völner Pál emlékeztetett: a választási szabályok – melyeket a Velencei Bizottság, az unió jogi tanácsadó szerve is rendben talált – egyértelműen rendelkeznek az ügyben: a kettős állampolgárokhoz hasonlóan, a külföldön dolgozó magyar állampolgár is szavazhat levélben, ehhez azonban ki kell jelentkeznie magyarországi lakcíméről. Ha ez nem történik meg, akkor külföldön Magyarország külképviseleteinek egyikén szavazhat.

A politikus szerint nagyon nehéz lenne ellenőrizni, hogy valaki valóban külföldön tartózkodik a szavazás napján, vagy valakik ezen ürüggyel akarnak olyan választói csoportokat szervezni, akiknek szavazatait koordinálni tudják. A jelenlegi rendszerben a pártoknak lehetőségük van megfigyelőket küldeni a szavazókörökbe. A levélszavazatokkal magyarok százezrei manipulálhatóak lennének.

Völner Pál kiemelte: a mostani szabályozás három évtizede van érvényben, így nem történik jogfosztás, mint azt a sajtó és a politika egy része állítja. Emlékeztetett: a Velencei Bizottság is jelezte, hogy egy évvel parlamenti voksolást megelőzően nem tanácsos változtatni a választási rendszeren. Ezt Vona Gábor is tudja, így megítélése szerint a politikus kezdeményezése inkább azt szolgálja, hogy ismét bekerüljön a hírekbe, mert az online népszavazásnak nincsen jogi és törvényi következménye.