+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A brit üzleti napilap, a Financial Times a világ 5 legjobb befektetésösztönzési célpontjainak listájára tette fel Nyíregyházát. A megyeszékhely a feltörekvő városok kategóriában a harmadik helyre került. Kovács Ferenc polgármester a Karc FM-nek elmondta: ha a cégek regionálisan gondolkodnak, akkor az önkormányzatoknak is ezt kell tenniük, hiszen a londoni lap nem vette volna észre Nyíregyházát, ha korábban Debrecen nem kelti fel a nemzetközi közvélemény figyelmét!

A városvezető hangsúlyozta: a cím egy tíz éves folyamatot elismerése, melynek részeként az önkormányzat befektetésösztönző stratégiát fogadott el, bővítette az ipari területeket, a hivatalon belül pedig önálló munkacsoport végzi a gazdasági társaságokkal való kapcsolattartást és menedzseli az új beruházásokat. A polgármester kiemelte: egy befektető egyszerre vizsgálja a város infrastrukturális elérhetőségét, az autópálya kapcsolatot, az oktatás minőségét és a munkaerőt.

Nyíregyházán működik és fejleszt a dán játékgyártó, a Lego, az Electrolux pedig – beszüntetve svéd hűtőgép gyártását – 100 millió eurós beruházással a szabolcsi megyeszékhelyre telepíti a termelést. Kovács Ferenc hozzátette: a városvezetés célja, hogy munkahelyek létesítésével növelje a megyeszékhely lakosságmegtartó erejét, aminek eredményét egy tíz éven át tartó tudományos kutatássorozat is elismeri. Saliga Péter interjúja.