+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Hiába állítja az uniós testület szóvivője, hogy nem a bizottság szerződött a gyógyszergyártókkal, a tagországoknak erre nem volt lehetőségük – jelentette ki a Karc FM-en Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója.

Az újságíró korábbi politikai kapcsolatai révén jutott hozzá az Európai Bizottság és négy vakcinagyártó cég között létrejött szerződésekhez. Ómolnár Miklós kiemelte: a dokumentumokat tüzetesen átnézve az kép erősödik az emberben, hogy az uniós bürokraták megrettentek az oltóanyagok szállítása körül kialakuló botránytól és igyekeznek elhárítani maguktól a felelősséget.

Kiemelte: a szerződésekből az is jól látszik, hogy míg az Egyesült Államok, Izrael, vagy Japán időben felismerte, hogy a járvány elleni védekezésben az idő a legfontosabb tényező, és már tavaly nyáron leszerződtek a gyógyszergyártókkal. Ez az Európai Bizottságnak csak novemberre sikerült, a tárgyalás fő eleme pedig az ár volt. Így fordulhatott az elő, hogy a dokumentumok az oltóanyagok szállítására vonatkozóan nem tartalmaznak kellő garanciákat.

Nem csak a szerződések mellőzik a konkrétumokat, az sem átlátható, hogy a tagországok mi alapján jutnak vakcinákhoz. Az eredeti elképzelés szerint lakosságarányosan hívhatták le az oltóanyagokat, időközben azonban a már lehívott és a még igényelhető mennyiség függvényében változott a képlet. Így fordulhat elő Ómolnár Miklós szerint, hogy a fél milliós Málta háromszor annyi oltóanyagot kapott, mint Bulgária.

Szerinte az az ország cselekszik helyesen, amely nem vár a nyugati gyógyszerszállítmányokra és állampolgárai egészsége érdekében más csatornákon is próbál vakcinához jutni. Magyarország időben felismerte ennek fontosságát, orosz és kínai gyógyszergyártókkal is kötött szerződést. Április elsejéig 2,3 millió EU-s vakcina érkezik, Oroszországból és Kínából pedig 2,7 millió. A Magyarországra beérkező vakcináknak közel hatvan százaléka keletről érkezett eddig-tette hozzá Ómolnár Miklós, aki az utóbbi napokban több videóban hívta fel a figyelmet az uniós vakcinaszerződések furcsaságaira.