+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Brüsszel azt szeretné, hogy Magyarországon és a közép-európai országokban olyan gyenge kormányok legyenek, amelyek feltétel nélkül teljesítik a nyugati diktátumokat, teret engednek a gender ideológiának és az egyéb ultraliberális elképzeléseknek – mondta a Karc FM-en a Pestisrácok főszerkesztő-helyettese. Bálint Botond úgy látja: ennek az akaratnak Gyurcsány Ferenc 2010 előtt maradéktalanul eleget tett, így most is nagyfokú támogatást élvez nyugatról. A szociológus hozzátette: ha például 2014-ben a Fidesz helyett a Demokratikus Koalíció alakított volna kormányt Magyarországon, akkor valószínűleg nem állna kerítés az ország déli határain és a Momentum Mozgalom megalkotására sem lett volna szükség. Utóbbit egyébként Bálint Botond egy részben külföldről ösztönzött folyamatnak tartja. Az újságíró szerint a Momentum elnöke, Fekete-Győr András mostanra hátrányba is került az ellenzéki pártvezetők népszerűségi versenyében, amit a jogállam kereteit szétfeszítő fenyegetésekkel próbál behozni.

Bálint Botond a járványkezeléssel kapcsolatban kiemelte: az, hogy Magyarország orosz és kínai vakcinát is felhasználhat a koronavírus elleni küzdelemben, az 10 év gazdasági és diplomáciai kapcsolatépítés eredménye. Emlékeztetett: Magyarország Moszkvával és Pekinggel fenntartott kapcsolatai mentesek a nyugat-európai politikai fősodor ideológiai terheitől. Míg Brüsszel és Washington folyamatosan mondvacsinált indokokra hivatkozva bojkottálja Oroszországot és Kínát, Budapest pragmatikus alapon tárgyal velük. Tisztában van a problémákkal, de nem mond véleményt az államok jogi és politikai berendezkedéséről.

A Pestisrácok főszerkesztő-helyettese megjegyezte, a keleti vakcinák beszerzésének köszönhetően Magyarországon jóval magasabb, 20 százalékos az átoltottsági arány, míg az Európai Unióban 12,5 százalék. Ha Magyarország miniszterelnökét Gyurcsány Ferencnek, vagy Bajnai Gordonnak hívnák még mindig a brüsszeli oltóanyag szállítmányra várna az ország.