+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az időben felfedezett betegség és az időben elkezdett jó terápia életeket menthet – hívta fel a figyelmet a Karc Fm-en a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke. Dr. Szabad Zoltán kifejtette: a járvány jelenlegi szakaszában a betegeknek az első, legapróbb tüneteket is jelezni kell a családorvosnak ahhoz, hogy a tünetek megjelenésétől számított 5 napon belül megkaphassák a vírus szaporodását megfékező orvosságot. Ezt követően ugyanis a Favipiravir nevű tablettával már nem tudnak segíteni rajtuk és a jelenlegi tapasztalatok szerint könnyen súlyosra fordulhat az állapotuk. A háziorvos ezzel együtt azt is nyomatékosította, hogy a védekező intézkedések miatt idén elmaradt az influenza-járvány, vagyis ha valaki akár csak náthát tapasztal magán, éljen a gyanúval, hogy elkapta az új típusú koronavírust, mert az elvégzett tesztek több mint 30 százaléka pozitív.

Dr Szabad Zoltán szerint azzal, ha a húsvéti ünnepen fegyelmezettek maradunk, nem csak a saját egészségünket óvhatjuk meg, de jelentős lökést adhatunk a járvány csillapodásának is.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnökétől azt is megtudtuk, hogy a most oltandó 65 év felettiek 3-5 százaléka válogat az oltások között és nem fogadja el azt, amit a háziorvosa felajánl neki. Dr. Szabad Zoltán szerint ezzel olyan fölösleges kockázatot vállalnak a páciensek, ami akár az életükbe is kerülhet.

A háziorvos szerint a járvány jelenlegi adataiból az látszik, hogy az emberek elfáradtak és már nem tartják be a korlátozásokat. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy már látszik a fény az alagút végén, hiszen az unióban jelenleg Magyarországon halad a legjobban az oltási kampány és egy kis kitartással hamarosan a végére érhetünk a járványnak.