+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A magyar baloldali és liberális pártok egy évszázada mindig külföldről reméltek iránymutatást – mondta a Karc FM-en a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Békés Márton hozzátette: év elejére egyetlen nemzetközi párttá állt össze a kormánnyal szemben az ellenzék, politikájában pedig minden nemzeti témát elutasít. A történész emlékeztetett: az MSZP-SZDSZ kormányok az európai és transzatlanti érdekeket tekintették elsődlegesnek, a Momentum mostanra nem is akarja leplezni, hogy német és holland érdekkörökhöz van bekötve, a Demokratikus Koalíció pedig a nemzetek feletti Európai Egyesült Államok koncepciója mellett kötelezte el magát.

Békés Márton szerint a progresszivitás, vagyis a haladás valójában egy konkrét nyelvi politikai eszköz a baloldali pártok kezében. Az ellenzéki összefogást hat szervezet alkotja. Ők az előrehaladást csak úgy tudják értelmezni, ha az a nemzeti szuverenitás megszorítását jelenti. Ez a helyzet az európai bérunió, az európai minimálbér, az euró bevezetése, a jogállamisági mechanizmus esetében. Az ő értelmezésükben ugyanis egy ötlet annál progresszívebb, minél jobban korlátozza a nemzeti szuverenitást.

A történész hozzátette: az internacionalizmus hívei nem tudnak mit kezdeni a demokráciával, ugyanis a magyar emberek 1989 óta szabadon dönthetnek arról, hogy melyik politikai párt vezesse az országot, ez pedig gyökeresen ütközik azzal az elképzelésükkel, hogy az országhatárokon kívül döntsenek Magyarország sorsáról.