+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Ha a paksi atomerőmű nem termelne villamos energiát, akkor a jelenlegi háromszorosa lehetne az áramszámla Magyarországon – hívta fel a figyelmet a Karc Fm-en a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője. Dr. Toldi Ottó emlékeztetett: a németek történelmi okokból ellenzik az atomenergia felhasználását, álláspontjukat pedig a kontinens legerősebb gazdaságaként az Európai Bizottságra is megpróbálják ráerőltetni. A szakember hangsúlyozta: az uniós tagállamok többsége pártolja és használja is az atomenergiát, de csak 7 tagállam van, amelyik nyíltan ki mer állni a nukleáris energia mellett. A Franciaországot és Magyarországot is magában foglaló csoport közös levélben sürgeti, hogy az Ursula von der Leyen vezette testület foglaljon egyértelműen állást és a Nemzetközi Energetikai Ügynökség után, az atomellenes lobbi ellenére is mondja ki, hogy az atomenergia tiszta energiaforrás.

A kutató hangsúlyozta: az, hogy a francia ipar és gazdaság a mai napig versenyképes a némettel, annak köszönhető, hogy ott az elektromos áram 75%-át atomerőművek termelik. Ez nem csak azt eredményezi, hogy Párizsban feleakkora az áramszámla, mint Berlinben, de exportra is jut, így ki tudják segíteni Németországot. A kutató azt reméli, hogy a francia-magyar diplomáciai kapcsolatok a gazdasági együttműködés területén is eredmény hozhatnak.

Az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont napokban megjelent tanulmánya szerint egyébként az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott uniós környezetvédelmi kritériumoknak, biztonságos és fenntartható energiaforrás.