+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Az Egyesült Államok új elnöke, Joe Biden azon dolgozik a koronavírus-járvány árnyékában, hogy kampányígéreteihez híven elődje valamennyi intézkedését eltörölje – mondta a Karc FM-en a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. Rajnai Gergely szerint látványos és gyors eredményt az elnöki rendeletek visszavonásával érhet el Biden, többek között ezért állíttatta le a Mexikóval határos fal építését, valamint megtiltotta a határőrizeti eljárásoknál a családtagok elkülönítését. Az elemző szerint az is látszik, hogy a demokrata elnök győzelemére azonnal reagáltak az embercsempész szervezetek is, hiszen tavaly november óta érezhetően emelkedett a forgalom a déli határon.

Rajnai Gergely szerint a korábbi, elnöki rendeletek visszavonásával párhuzamban a demokraták folyamatosan gondolkodnak azon, miként lehetne nagyobb változást elérni a bevándorlás területén. A kongresszus dolgozik egy olyan törvénycsomagon, mely nem csak a közeli országokból, de más kontinensekről is ösztönözni fogja a bevándorlást, egyben megtiltja az illegálisan érkezettek kitoloncolását.

Az elemző úgy látja: a bevándorlás felgyorsításának csak részben indoka az olcsó munkaerő biztosítása, a könnyítésekkel Joe Biden saját pártja radikális szárnyát próbálja kielégíteni. Azok a szervezetek és politikusok ugyanis, akik azt várták, hogy Joe Biden alapjaiban változtatja meg beiktatása másnapján az amerikai társadalmat, részben csalódtak. Az ugyanakkor tudható volt már a demokrata előválasztáson is, hogy Joe Biden pártja egyik legmérsékeltebb politikusa.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa úgy látja, a demokrata elnök is jól járt azzal, hogy eredménytelenül zárult az elődje ellen indított alkotmányossági eljárás, hiszen így egy ideig nem Donald Trumpról szólnak a híradások. A volt elnök egyébként még e hónapban beszédet mond a republikánus aktivisták éves gyűlésén, ahol a párt irányai mellett azt is bejelentheti, hogy 2024-ben újra indul-e az elnökségért?