+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Magyarország kifejezetten jó tanulónak számít az Unióban a klímavédelmi célok megvalósításában – mondta a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárság vezetője. Steiner Attila felidézte: az uniós állam és kormányfők az elmúlt év végén azt az új célt tűzték a 27-ek elé, hogy a korábban vállalt 40 százalék helyett 2030-ra 55 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid kibocsájtást az 1990 előtti szinthez képest. Steiner Attila meglátása szerint a magyar klíma- és energiastratégia ezzel összhangban van és egyelőre nem kell a szakpolitikai irányokon változtatni. Az Európai Bizottság azonban a nyáron jogszabály-módosításokkal állhat elő, hogy az uniós cél teljesíthető legyen.

Az államtitkár kitért arra is, hogy elkezdődött a Mátrai Erőmű átalakítása, amely egyébként jelenleg a magyar szén-dioxid kibocsát 15 százalékáért felelős. Ha ott sikerül biztosítani – a tervek szerint 9 év alatt – a méltányos átállást, az komoly fegyvertény lehet uniós szinten is a klímavédelmi küzdelemben

Steiner Attila szavaiból az is kiderült, hogy további pályázatokkal igyekeznek csökkenteni az ugyancsak komoly szennyezőnek számító közlekedés CO2-kibocsájtását. Az államtitkár közölte: komolyabb jármű-flottával folytatódik a zöldbusz-program, illetve az elektromos autó vásárlásához, valamint az e-kerékpárok elterjesztéséhez is jelentős pályázati pénzekkel járul hozzá az Innovációs és Technológiai Minisztérium.